Nebo iznad Manhattana prekrila je crvenkasta izmaglica.          Foto: AA

Zagađenje od šumskih požara koji sedmicama bjesne Kanadom prekrilo je velike dijelove Sjeverne Amerike, uključujući New York, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su izdana upozorenja o visokorizičnom kvalitetu zraka za desetine miliona ljudi.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams upozorio je u srijedu da je dim koji se nadvio iznad grada događaj bez presedana te je pozvao Njujorčane da "poduzmu mjere opreza" dok se bave svakodnevnim životnim aktivnostima.

Indeks kvaliteta zraka je u četvrtak ujutro iznosio 222 i ocijenjen je kao “veoma nezdrav“.

Svih pet gradskih opština je pod upozorenjima o kvalitetu zraka. Grad poziva sve stanovnike da ograniče izloženost otvorenom, a osjetljive kategorije da ostanu u zatvorenom prostoru.

Izdana su upozorenja o visokorizičnom kvalitetu zraka za desetine miliona ljudi.         Foto: AA

"Ovo nije dan za treniranje za maraton ili održavanje događaja na otvorenom sa svojom djecom. Ostanite unutra, zatvorite prozore i vrata i koristite prečistače zraka ako ih imate", rekao je Adams.

Škole su i dalje otvorene, ali su sve aktivnosti na otvorenom otkazane.

Nebo iznad Manhattana u srijedu uveče prekrila je crvenkasta izmaglica, što je glavne znamenitosti kao što je Empire State Building učinilo jedva vidljivim.

U Kanadi je aktivno više od 400 šumskih požara, a smatra se da je 249 van kontrole.

“Od početka 2023. godine izbilo je 2.214 šumskih požara u Kanadi, a izgorjelo je oko 3,3 miliona hektara“, rekao je kanadski ministar javne sigurnosti Bill Blair.

TRT Balkan / agencije