Erdogan je održao sastanak sa Mitsotakisom iza zatvorenih vrata u sklopu svojih bilateralnih angažmana na marginama zasjedanja Generalne skupštine.    Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa u Turskoj kući u New Yorku u srijedu.

Erdogan, koji boravi u New Yorku kako bi učestvovao u radu 78. Generalne skupštine UN-a, održao je sastanak sa Mitsotakisom iza zatvorenih vrata u sklopu svojih bilateralnih angažmana na marginama zasjedanja Generalne skupštine.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u utorak sa svojim grčkim kolegom Georgeom Gerapetrititisom kako bi razgovarali o sastanku turskog i grčkog lidera.

Turkiye i Grčka, dvije susjedne zemlje, decenijama imaju istoriju zategnutih odnosa s otvorenim pitanjima uprkos napretku u njihovom rješavanju postignutom 2021. godine.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, ima prigovore na postupke Grčke u regionu posljednjih godina, uključujući naoružavanje ostrva u blizini turske obale, koja su demilitarizovana u skladu sa važećim ugovorima. Ankara tvrdi da takve akcije potkopavaju iskrene napore Turkiye u promoviranju mira.

TRT Balkan / agencije