"Radimo na postizanju drugog okvira za oslobađanje naših talaca, kao i na završetku eliminacije Hamasovih bataljona u Rafahu", rekao je Netanyahu.      Foto: AA

Premijer za genocid optuženog Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je u subotu da je spreman početkom sljedeće sedmice da odobri operativne planove koji se odnose na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze u kojem živi više od milion protjeranih Palestinaca.

"Početkom sedmice sastaću se s ratnim kabinetom da odobrimo operativne planove u Rafahu, uključujući evakuaciju civilnog stanovništva", rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

Već sedmicama, izraelske prijetnje pokretanjem kopnene operacije u Rafahu, u blizini granice s Egiptom, eskaliraju uprkos sve češćim regionalnim i međunarodnim upozorenjima o potencijalnim katastrofalnim posljedicama.

"Radimo na postizanju drugog okvira za oslobađanje naših talaca, kao i na završetku eliminacije Hamasovih bataljona u Rafahu", rekao je Netanyahu i dodao:

“Zato sam poslao delegaciju u Pariz i razgovaraćemo o narednim koracima u pregovorima.“

Pregovori o sporazumu o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa održani su u petak u Parizu kojoj su, između ostalih, prisustvovali šef Mossada David Barnea, direktor CIA-e William Burns, katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel.

Izraelski mediji objavili su u subotu da se izraelski tim vratio iz Pariza govoreći o "dobrim pregovorima i pozitivnoj atmosferi".

Tel Aviv procjenjuje da se u Pojasu Gaze nalaze 134 izraelska taoca, dok u svojim zatvorima drži najmanje 8.800 Palestinaca, prema zvaničnim izvorima s obje strane.

Prethodno je postignut dogovor o prekidu vatre između Hamasa i Izraela na nedelju dana od 24. novembra do 1. decembra, uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, tokom kojeg su neprijateljstva zaustavljena, zarobljenici razmijenjeni, a izuzetno ograničena humanitarna pomoć isporučena je u Pojas Gaze.

Prema zvaničnim izvorima obje strane, Izrael vjeruje da se 134 Izraelca još uvijek nalaze u Gazi, dok u zatvorima drži najmanje 8.800 Palestinaca.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.606 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije