Netanyahu je izjavio da bi koridor Philadelphia, osovina između Egipta i Pojasa Gaze, trebao biti u izraelskim rukama i pod kontrolom, te da nijedan drugi propis osim ovog Izrael neće prihvatiti.       Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da bi koridor Philadelphia, granični pojas između Egipta i Pojasa Gaze, trebao biti pod kontrolom Izraela.

Netanyahu se obratio na konferenciji za novianre na kojoj su izraelski ministar odbrane Yoav Galant i član ratnog kabineta Benny Gantz odbili prisustvovati.

Govoreći o izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, Netanyahu je rekao: "Rat će se nastaviti još nekoliko mjeseci dok se ne postignu njegovi ciljevi. Potrebno je još malo vremena da se dođe do pobjede. Želimo osigurati da Gaza ne predstavljaju bilo kakvu prijetnju."

Netanyahu je izjavio da bi koridor Philadelphia, osovina između Egipta i Pojasa Gaze, trebao biti u izraelskim rukama i pod kontrolom, te da nijedan drugi propis osim ovog Izrael neće prihvatiti.

"Platili smo visoku cijenu u Gazi, ali rat je na vrhuncu. Borimo se na svim frontama i nastavljamo se boriti”, rekao je Netanyahu i dodao da će izraelska vojska nastaviti sa zračnim napadima na sva područja na sjeveru, jugu i centralnim dijelovima Pojasa Gaze.

Tvrdeći da je "izraelska vojska ubila 8.000 naoružanih ljudi iz Hamasa", Netanyahu je izjavio da izraelska vlada vidi mogućnost napretka u razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Osvrćući se na Iran i Hezbollah u Libanonu, Netanyahu je zaprijetio da će "ako prošire osovinu rata dobiti udare koje niko nije mogao zamisliti".​​​​​​​

"Radimo protiv Irana gdje god i kad god je to moguće. Moramo spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje", rekao je Netanyahu.

TRT Balkan / agencije