Rekao je da je tužba za genocid podignuta protiv Izraela "lažna" i "nečuvena", ponavljajući da će "Izrael nastaviti da se brani od Hamasa".     Foto: AA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će otkazati posjetu izraelske delegacije Washingtonu ako Sjedinjene Američke Države ne stave veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

List “Haaretz“ prenio je Netanyahuovu prijetnju neposredno prije nego li je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se traži prekid vatre u Gazi tokom ramazana, s namjerom da se pretvori u trajni prekid vatre.

Netanyahu je rekao da će otkazati planirani put u Washington za delegaciju koju su trebali predvoditi izraelski ministar za strateška pitanja i član ratnog kabineta Ron Dermer i predsjedavajući Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi.

Netanyahuova izjava stigla je u jeku rastućih tenzija između Sjedinjenih Amreričkih Država i Izraela zbog operacije koju Tel Aviv želi provesti u Rafahu, a čemu se Washington protivi.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Netanyahua da pošalje delegaciju kako bi razmotrili operativne alternative za Rafah.

Bijela kuća razočarana izraelskim otkazivanjem posjete zbog nekorištenja veta u Vijeću sigurnosti UN-a

Bijela kuća saopćila je da je veoma razočarana odlukom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da otkaže zvaničnu posjetu izraelske delegacije Washingtonu nakon glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi na kojem Sjedinjenee Američke Države nisu iskoristile pravo na veto.

“Veoma smo razočarani što izraelska delegacija neće doći u Washington, kako bi nam omogućili da s njima vodimo važan razgovor o održivim alternativama ulasku na teren u Rafahu“, rekao je John Kirby iz Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Rezolucijom se traži i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa.

U rezoluciji je naglašena hitna potreba da se proširi protok humanitarne pomoći i ojača zaštita civila u cijelom Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije