Netanyahu je odbacio izvještaj američkih medija.     Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu demantovao je u utorak izvještaj američkih medija koji sugeriše da bi Tel Aviv mogao prekinuti svoj rat u Pojasu Gaze dok je Hamas na vlasti.

"New York Times" je izvijestio da najviši izraelski generali žele započeti prekid vatre u Gazi čak i ako to zasad zadrži Hamas na vlasti.

"Nedovoljno opremljeni za dalje borbe nakon najdužeg izraelskog rata u posljednjih nekoliko desetljeća, generali također misle da je njihovim snagama potrebno vrijeme da se oporave u slučaju da izbije kopneni rat protiv Hezbolaha", piše američki list.

Izraelski vojni zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, vjeruju da bi primirje s Hamasom također moglo olakšati postizanje dogovora s Hezbolahom, dodaje se.

Ali Netanyahu je odbacio izvještaj američkih medija.

"Anonimni izvori tvrde da Izrael želi prekid vatre u Gazi čak i ako ostavi Hamas na vlasti za sada. Ne znam ko su te neimenovane strane, ali ovdje sam da nedvosmisleno razjasnim: to se neće dogoditi. Završićemo rat tek nakon što postignemo sve njegove ciljeve, uključujući eliminaciju Hamasa i oslobađanje svih naših talaca”, rekao je Netanyahu.

Netanyahu tvrdi da izraelska vojska "ima sva sredstva za postizanje ciljeva".

Izraelska vojska je također navela da je odlučna nastaviti borbu za postizanje ciljeva rata, uključujući "uništenje Hamasa, spašavanje talaca i osiguravanje sigurnog povratka stanovnika sjevernog i južnog Izraela u njihove domove."

Rano u utorak, izraelski mediji su izvijestili da se vojska priprema za ulazak u treću ratnu fazu vojnih operacija u Gazi nakon skoro devet mjeseci borbi, što uključuje prelazak sa intenzivnog bombardovanja na ciljane zračne napade na osnovu obavještajnih podataka.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 37.900 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a oko 87.141 osoba je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije