Tokom sastanka Netanyahu je rekao da do sada nisu dobili pravi odgovor od Hamasa u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika.            Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da njegova vlada još nije dobila pravi odgovor od Hamasa u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika.

Predstavnici porodica izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze sastali su se sa Netanyahuom u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu.

Tokom sastanka Netanyahu je rekao da do sada nisu dobili pravi odgovor od Hamasa u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika.

Premijer Netanyahu je izjavio da bi vrlo rado prenio dobre vijesti porodicama zarobljenih, ali ne može dati tako dobre vijesti jer do sada nisu dobili pravi odgovor od Hamasa.

U Kairu, glavnom gradu Egipta, 13. februara održan je sastanak administracije Tel Aviva i Hamasa u okviru sporazuma o razmjeni zarobljenika.

Kasnije su ovi pregovori nastavljeni u Parizu, glavnom gradu Francuske. Pregovori u Parizu završeni su 24. februara uz učešće izraelske delegacije koju je predvodio direktor Mossada David Barnea, direktor CIA-e William (Bill) Burns, katarski premijer Mohammed bin Abdurrahman Al Thani, šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamal i delegacija Hamasa.

Izraelski ratni kabinet odlučio je da "pošalje delegaciju na niskom nivou" u Dohu, glavni grad Katara, kako bi nastavila pregovore.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će početkom sedmice sazvati vladu kako bi odobrio planove za napad na južni grad Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona ljudi koji su bježali od napada u Pojasu Gaze i evakuaciju tamošnjih civila.

Egipatski mediji objavili su da su pregovori u Kairu počeli 3. marta, uz učešće Egipta, Katara, Hamasa i SAD.

TRT Balkan / agencije