Netanyahu se sastao i s komandom Brigade 769 izraelske vojske kako bi razgovarao o operativnoj situaciji duž libansko-izraelskih graničnih područja.       Foto: AA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je u srijedu oštro upozorenje libanonskoj grupi Hezbollah, ističući da je izraelska vojska spremna za izuzetno moćnu akciju protiv Libana.

Netanyahu je tu izjavu dao tokom posjete sjevernom naselju Kiryat Shmona koje je posljednjih dana bilo pod napadima grupe Hezbollah.

"Spremni smo za izuzetno snažnu akciju na sjeveru protiv Libana", objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X uz videoporuku snimljenu tokom posjete području u blizini granice s Libanom.

Netanyahu se sastao i s komandom Brigade 769 izraelske vojske kako bi razgovarao o operativnoj situaciji duž libansko-izraelskih graničnih područja.

Radio izraelske vojske je objavio da je izraelska vlada odobrila pozivanje još 50.000 vojnika rezervista u pripremi za moguću eskalaciju na libanskom frontu.

Radio je naveo da je vlada dozvolila povećanje broja aktivnih vojnika rezervista s 300.000 na 350.000 u pripremi za moguće borbe na sjeveru s Libanom.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi rekao je u utorak da je Izrael blizu donošenja odluke u vezi sa svakodnevnim napadima Hezbollaha na sjever Izraela, naglašavajući spremnost vojske za takvu odluku.

Tenzije su visoke duž granice između Libana i Izraela usred povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile rat punog razmjera 2006. godine.

Napetost na granici dolazi usred izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 36.500 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije