Dodao je da su to strateški principi, i vojno i politički.      Foto: Reuters Archive

Izrael se ni pod kojim okolnostima neće povući s Filadelfijskog koridora na granici Gaze i Egipta i Netzarima, koji dijeli Pojas Gaze na dva dijela, izjavio je u utorak premijer Benjamin Netanyahu.

"Izrael ni pod kojim okolnostima neće napustiti Filadelfijski koridor i Netzarim uprkos ogromnom pritisku pod kojim je da to učini", rekao je Netanyahu u izjavama koje je citirao izraelski dnevnik Maariv tokom sastanka s porodicama Izraelaca koji su zarobljeni u Gazi.

Dodao je da su to strateški principi, i vojno i politički.

Njegova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što su američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken rekli da je izraelski premijer pristao na nedavni prekid vatre i zamjenu zarobljenika koji je iznio Washington.

Pregovori o prekidu vatre u Gazi u Kataru završeni su u petak predstavljanjem "prijedloga koji sužava jaz" između Izraela i Hamasa koji je u skladu s principima koje je Biden iznio 31. maja.

Biden je u maju rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Izrael je ubio više od 40.100 Palestinaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra prošle godine koji je odnio oko 1.200 života.

TRT Balkan / agencije