Hemijske kompanije su najveći industrijski potrošači prirodnog gasa u Nemačkoj.  Foto: Reuters

Najveći nemački proizvođač amonijaka SKV Pisteric i četvrti Ineos takođe su saopštili da ne mogu da isključe smanjenje proizvodnje jer se zemlja bori s poremećajem u isporukama ruskog gasa.

Amonijak ima ključnu ulogu u proizvodnji đubriva, inženjerske plastike i tečnosti za smanjenje dizel izduvnih gasova. Njegovom proizvodnjom se takođe dobija ugljen-dioksid visoke čistoće (CO2) kao nusproizvod, koji je potreban industriji mesa i gaziranih pića.

Za razliku od mnogih evropskih zemalja, Nemačka nema lučke terminale za tečni prirodni gas (TPG) koji bi zamenio ruski gas iz gasovoda. To znači da su kompanije pod političkim i komercijalnim pritiskom da smanje gasno intenzivne aktivnosti ako se isporuke prirodnog gasa budu dalje smanjivale.

BASF je u septembru smanjio proizvodnju amonijaka u svom sedištu u Ludvigšafenu i u svom velikom hemijskom kompleksu u Antverpenu u Belgiji. Snižena stopa proizvodnje mogla bi se još smanjiti, ali će kompanija prvo pomno ispitati negativne efekte, rekla su dva izvora.

Iz BASF-a su kazali za Rojters da će nastaviti da podmiruju svoje interne potrebe za amonijakom i eksternu potražnju kupaca, ali su odbili da otkriju stope iskorištenosti postrojenja.

Proizvođač đubriva Jara, koji vodi treću po veličini fabriku za proizvodnju amonijaka u Nemačkoj, u gradu Brunsbutelu na severu zemlje, saopštio je da je njegova proizvodnja širom Evrope trenutno za 27 posto ispod kapaciteta zbog skoka cena gasa.

Kompanija SKV navodi da je u procesu obnavljanja pune proizvodnje nakon planirane obustave rada zbog remonta, ali da je buduću stopu iskorištenosti kapaciteta izuzetno teško predvideti.

Hemijske kompanije su najveći industrijski potrošači prirodnog gasa u Nemačkoj, a amonijak je jedini gasno-intenzivan proizvod u toj industriji.

Kompanije koje smanjuju proizvodnju amonijaka mogu da izgube tržišni udeo zbog uvoza od inostranih dobavljača koji imaju pristup jeftinom gasu, ili bi Nemačka mogla da prihvati isplatu kompenzacija u okviru potencijalnog programa racionalizacije gasa kako bi podstakla proizvođače da brzo smanje proizvodnju da bi se uravnotežilo smanjeno snabdevanje.

Rusija je nastavila 21. jula pumpanje gasa u Evropu preko svog najvećeg gasovoda, Severnog toka 1, nakon 10-dnevnog prekida radi godišnjeg održavanja, ali je Gasprom u ponedeljak saopštio da će isporuke Nemačkoj pasti na samo 20 odsto kapaciteta jer će zbog servisiranja zaustaviti još jednu turbinu.

Čak i pre rata u Ukrajini, smanjena proizvodnja amonijaka zbog skoka cena prirodnog gasa u Britaniji prošle godine izazvala je nestašicu CO2 u industriji mesa i pića. To je primoralo vladu u Londonu da u septembru pruži finansijsku podršku proizvođaču amonijaka, kompaniji CF Indastris, da ponovo pokrene proizvodnju.

U normalnim vremenima, proizvodnja amonijaka učestvuje sa oko 4,5 posto u potrošnji prirodnog gasa nemačke industrije.

Tanjug