Halevi je najavio da je odobrio planove napada i odbrane za sjeverno područje, gdje se nastavljaju sukobi sa Hezbollahom.     Foto: Reuters

Načelnik izraelskog generalštaba Herzi Halevi izjavio je da je odobrio planove napada i odbrane za sjeverno područje, gdje se nastavljaju sukobi sa Hezbollahom, te poručio da “u svakoj fazi cijena za Hezbollah mora biti visoka“.

U saopćenju izraelske vojske navedeno je da je Halevi dao ocjenu situacije u sjevernoj komandi povodom porasta napetosti nakon niza eksplozija radio uređaja širom Libanona.

Halevi je najavio da je odobrio planove napada i odbrane za sjeverno područje, gdje se nastavljaju sukobi sa Hezbollahom.

Ističući da su odlučni da stvore sigurnosne uslove koji će Izraelce na sjeveru koji su evakuirani zbog sukoba s Hezbollahom vratiti u svoje domove, Halevi je ustvrdio da "imaju mnoge sposobnosti koje još nisu aktivirali, a neke od njih vide se ovdje (u sjevernoj komandi)".

"U svakoj fazi, cijena mora biti visoka za Hezbollah", rekao je Halevi.

Najmanje 14 osoba poginulo je a više od 450 povrijeđeno danas u eksplozijama bežičnih radijskih uređaja (voki-toki) širom Libanona.

U utorak je došlo do eksplozija pejdžera koje su rezultirale s 12 smrtnih slučajeva i više od 2.800 povrijeđenih, među kojima 300 teže.

Libanonska grupa otpora okrivila je Izrael da stoji iza napada, ali Tel Aviv nije preuzeo odgovornost.

TRT Balkan / agencije