Tokom boravka u pritvoru Maarifi je ispitivana o svemu, od boravka u Gazi do njenog propalestinskog zagovaranja u Francuskoj.        Foto: AFP

Imane Maarifi je bila jedna od prvih Francuza koja je kročila u Gazu nakon što je Izrael pokrenuo rat protiv enklave u oktobru prošle godine.

Medicinska sestra je volontirala dvije sedmice u Evropskoj bolnici u Khan Younisu ranije ove godine, a glasna je zagovornica Palestine od svog povratka, dijeleći svoje mučno svjedočenje na raznim skupovima, pa čak i u francuskom parlamentu.

Prošle sedmice francuske vlasti su uhapsile Maarifi kad su u ranim jutarnjim satima 5. septembra izvršile raciju u njenoj kući i odvele je dok su je njen muž i dvoje djece bespomoćno gledali.

Optužena je da je "prijetila da će nekoga ubiti zbog njihove rase ili vjere", optužbe proizašle iz telefonskog poziva koji je uputila vlasnicima mjesta u Parizu koje je bilo domaćin izraelskog sajma nekretnina.

Govoreći za Anadoliju u glavnom gradu Francuske, Maarifi je rekla da je njeno glavno pitanje vlasniku lokala: da li znaju da pomažu Izraelu da proda okupiranu palestinsku zemlju, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Njihov odgovor je bio odričan, a direktorica salona je samo spustila slušalicu, rekla je.

Tokom boravka u pritvoru Maarifi je ispitivana o svemu, od boravka u Gazi do njenog propalestinskog zagovaranja u Francuskoj.

"Policajci su uzeli moj telefon i pregledali fotografije i razgovore na društvenim mrežama. Postavili su mi nekoliko pitanja o mojoj posvećenosti i podršci Palestini, te o nevladinoj organizaciji preko koje sam uspjela ući u Gazu", rekla je ona.

Odnijeli su i stvari poput palestinske zastave, košulje na kojoj je ispisano 'Sloboda Palestini' i igle u obliku srca s arapskom riječi 'houdna', što znači prekid vatre, ispričala je.

Najšokantnija za francusku aktivistkinju, međutim, bila su "nametljiva" pitanja o njenom porodičnom životu i djeci, koja "nisu imala veze s istragom".

“Imala sam utisak – nadam se da griješim – da je ovo njihov pokušaj zastrašivanja jer ne vidim razlog zašto bi neko pitao za moju djecu”, dodala je.

Ovo pitanje je iznio i francuski zastupnik Thomas Portes, koji je bio u horu glasova koji su osudili hapšenje Maarifi.

"Pretres kuće pred porodicom ne ostavlja nikakvu sumnju u želju da se zastraše glasovi koji se dižu da podrže palestinski narod i zahtijevaju hitan prekid vatre", napisao je Portes na X-u.

Odlučna i nepokolebljiva

Maarifi je puštena kasnije u toku dana bez ikakve optužbe.

"Snimila sam telefonski poziv i to me je spasilo", rekla je.

"Policija je bila primorana da vidi da nisam lagala u svojim izjavama. Ne mogu ni zamisliti šta bi mi se dogodilo bez tog snimka."

Maarifi je sada još odlučnija da nastavi da diže glas za Palestince.

"Nisam ista osoba nakon što sam svjedočila onome što sam uradila u Evropskoj bolnici u Khan Younisu - užasu, krvi, radosti s vremena na vrijeme i puno smrti. Sada smo blizu brojci od 20.000 djece šehida u Gazi, i još mnogo osakaćenih ili ispod ruševina", rekla je.

"Ja sam medicinska sestra specijalizirana za intenzivnu njegu, a kada odaberete ovu specijalnost, to je zato što volite život i učinit ćete sve da ga zaštitite."

"Spremna sam riskirati vlastiti život u Gazi "u ovom vremenu rata, genocida, jer mi je stalo do života ljudi, što je u samoj srži humanitarnosti", naglasila je.

"Jedina stvar koja bi me mogla natjerati da prestanem (davati podršku Palestini) jeste ili ako dođe do prekida vatre, dekolonizacije i poštenog i trajnog mira, ili ako umrem", zaključila je medicinarka.

TRT Balkan