Rusija je opisana kao "najznačajnija i najdirektnija prijetnja" sigurnosti, miru i stabilnosti.     Foto: Reuters

"Danas smo odlučili pozvati Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a i dogovorili se da potpišemo protokole o pristupanju. U svakom pristupanju Alijansi, od vitalne je važnosti da se na odgovarajući način riješe legitimni sigurnosni problemi svih saveznika", navodi se u zajedničkoj Deklaraciji članica NATO-a.

Članice NATO-a također su pozdravile postignuti Sporazum između Turkiye, Finske i Švedske o njihovom procesu pristupanja vojnom savezu.

"Pristupanje Finske i Švedske učinit će ih sigurnijim, NATO jačim, a euroatlantski prostor sigurnijim“, navodi se u Deklaraciji.

Alijansa je također usvojila novi Strateški koncept koji reafirmiše odgovornost osiguravanja njene kolektivne odbrane.

Rusija je opisana kao "najznačajnija i najdirektnija prijetnja" sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području.

NATO se odlučio za pojačan paket podrške Ukrajini, ubrzavajući isporuku nesmrtonosne odbrambene opreme i modernizaciju odbrambenog sektora te države.

NATO je odlučio uspostaviti odbrambeni inovacijski akcelerator kako bi ojačao tehnološku prednost Alijanse.

Saveznici su prepoznali da se suočavaju sa "sistemskom konkurencijom" zemalja, uključujući Kinu, koja osporava "interese i sigurnost Alijanse, nastoji potkopati međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

Također je postavljen cilj da NATO političke, vojne strukture i objekti značajno smanje emisije stakleničkih plinova.

TRT Balkan / agencije