Tri zemlje također su se dogovorile da će se ponovno sastati prije summita u Vilniusu u srpnju, navodi se u priopćenju.    Foto: AA

NATO je u četvrtak priopćio da su se Turkiye, Finska i Švedska složile "o dugoročnoj vrijednosti stalnog zajedničkog mehanizma u borbi protiv terorizma i nastavit će surađivati u ovom formatu".

Tri zemlje također su se dogovorile da će se ponovno sastati prije summita u Vilniusu u srpnju, navodi se u priopćenju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su "Finska i Švedska poduzele korake bez presedana za rješavanje legitimnih sigurnosnih zabrinutosti Turkiye. Sada je vrijeme da svi saveznici završe proces ratifikacije i požele dobrodošlicu Finskoj i Švedskoj kao punopravnim članicama Saveza uoči nadolazećeg NATO-a Summit u Vilniusu."

Tijekom sastanka predstavnici triju zemalja razgovarali su o konkretnim koracima poduzetim u provedbi trilateralnog memoranduma koji je potpisan prošlog lipnja.

"Kao što je dogovoreno u Memorandumu, između njih nema ograničenja izvoza oružja; značajno su poboljšali suradnju u borbi protiv terorizma; a Švedska je sada u procesu pooštravanja zakona o borbi protiv terorizma, uključujući PKK. Svi su sudionici pozdravili napredak koji je napravljen", navodi se u priopćenju.

Turkiye i dvije nordijske zemlje potpisale su memorandum na summitu NATO-a u Madridu kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put njihovom konačnom članstvu u savezu.

Memorandum se bavi zabrinutostima Turkiye, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma. Mađarska i Turkiye još nisu ratificirale zahtjeve Švedske i Finske za uključivanje u 30-člani vojni savez.

TRT Balkan / agencije