Oana je istakla je da su izjave Rusije o NATO-ovom raspoređivanju nuklearnog oružja pogrešna.         Foto: AA

NATO i Evropska unija (EU) saopćili su da smatraju neodgovornim potezom odluku Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu izjavila je da je ruska retorika opasna i neodgovorna.

"NATO je u pripravnosti. Pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakvu promjenu u nuklearnom stavu Rusije koja bi zahtijevala da mi promijenimo naše stavove", rekla je.

Istakla je da su izjave Rusije o NATO-ovom raspoređivanju nuklearnog oružja pogrešne, naglasivši da se saveznici iz NATO-a pridržavaju međunarodnih obaveza.

"Rusija je više puta prekršila obaveze o kontroli naoružanja, suspendujući učešće u novom sporazumu START. Rusija mora odmah da ispoštuje obaveze", rekla je Lungescu.

Visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je reagovao na društvenim mrežama na ruske izjave o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja.

"Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji predstavlja neodgovornu eskalaciju tenzija i prijetnju evropskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti. Ovo je njena vlastita odluka. EU je spremna odgovoriti dodatnim mjerama", rekao je Borrell.

U potezu koji će sigurno podstaknuti tenzije u ratom razorenoj Ukrajini i njenim zapadnim saveznicima, Rusija će završiti izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, izjavio je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Rusija je već predala Bjelorusiji kompleks Iskander, koji može skladištiti nuklearno oružje", rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya-24.

Prema Putinovim riječima, njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje raspoređivanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koje tamo nije bilo od ranih 1990-ih, nakon pada SSSR-a.

"Dogovorili smo se s Lukašenkom da ćemo postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja režima neširenja", rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je dodao da su Sjedinjene Američke Države odavno postavile takvo oružje u niz zemalja, tako da nema ništa neobično u zahtjevu Bjelorusije.

Prema njegovim riječima, Rusija će do 1. jula završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji i kontrola naoružanja neće biti prebačena na Minsk.

Otkako je Rusija prije 13 mjeseci započela rat u susjednoj Ukrajini, zapadni lideri izražavaju zabrinutost da bi Moskva mogla sukob učiniti nuklearnim, često na osnovu izjava ruske strane po kojima Zapad smatra da su sve opcije na stolu.

TRT Balkan / agencije