Stoltenberg je posjetio Vilnius, glavni grad Litvanije, koji će biti domaćin samita NATO-a od 11. do 12. jula.     Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je Wagnerovu krizu "unutrašnjom stvari Rusije".

Stoltenberg je posjetio Vilnius, glavni grad Litvanije, koji će biti domaćin samita NATO-a od 11. do 12. jula, i sastao se sa litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom.

Govoreći novinarima sa Nausedom, Stoltenberg je o pobuni Wagner grupe protiv ruske administracije rekao: "Događaji koji su se desili tokom vikenda su unutrašnje stvari Rusije".

Stoltenberg je naveo da će na samitu, kojem će prisustvovati lideri 31 zemlje saveznice, odobriti dugoročni paket pomoći Ukrajini, koja se bori protiv Rusije.

"Pojačat ćemo naše političke veze sa Ukrajinom. Odluke koje treba donijeti će Ukrajinu približiti alijansi, jer mjesto Ukrajine pripada NATO-u. Svi saveznici vjeruju da su vrata NATO-a otvorena, da će Ukrajina biti članica", rekao je Stoltenberg.

Naveo je da pomno prate dešavanja u Bjelorusiji.

"Ne vidimo nikakve naznake da će Rusija koristiti nuklearno oružje", rekao je Stoltenberg, ističući da će i dalje biti na oprezu.

Navodeći da će se na samitu u Vilniusu poduzeti koraci u vezi sa novim regionalnim planovima NATO-a za sigurnost, Stoltenberg je naveo da će prema tim planovima više od 300.000 vojnika biti u visokom stepenu pripravnosti i da će biti podržani pomorskim i zračnim elementima.

TRT Balkan / agencije