Vlada nije navela razlog za odgađanje pomjeranja, ali se pretpostavlja da je to učinjeno zbog mjeseca ramazana.      Foto: Reuters

Odluka libanskog premijera Najiba Mikatija da produži “primjenu zimskog računanja vremena do 20. aprila“, objavljena 23. marta, i dalje nailazi na reakcije, posebno u kršćanskim redovima i političkim strankama u zemlji.

U izjavi objavljenoj u službenoj novinskoj agenciji zemlje NNA, lider Partije libanskih snaga, Caca, pozvao se na odluku Vijeća ministara broj 5, donesenu 20. augusta 1998. godine o uvođenju ljetnog računanja vremena i pomjeranju kazaljki za jedan sat unaprijed u posljednjoj sedmici marta svake godine, rekavši: “Odluka vlade da 23. marta 2023. odgodi pomjeranje kazaljke za jedan sat unaprijed je neustavna i nevažeća.“

Tvrdnja da je odluka donesena “zbog mjeseca ramazana“

Libanski premijer Mikati najavio je 23. marta da će ljetno računanje vremena biti uvedeno 20. aprila.

Vlada nije navela razlog za odgađanje pomjeranja, koje se svake godine dešava u martu mjesecu kako bi se što više koristilo dnevno svjetlo, ali se pretpostavlja da je to učinjeno zbog mjeseca ramazana.

Mikati je u današnjoj izjavi naveo da žali što je odluka o produženju zimskog računanja vremena donesena u sektaškom pravcu, te naveo da je razlog čisto “administrativni“.

Libanci se suočavaju s dvije različite vremenske zone

Kršćanska maronitska crkva u Libanu je u svom saopštenju povodom toga objavila da neće postupiti po odluci o odgađanju ljetnog računanja vremena.

Nakon crkve stigle su izjave i iz kršćanskih nevladinih organizacija, škola i političkih stranaka da se ova odluka vlade neće poštovati i da će početi ljetno računanje vremena.

Ministar višeg obrazovanja Libana Abas Halebi izjavio je na pitanje kojeg vremenskog računanja treba da se pridržavaju državne ili privatne škole i univerziteti, samostalno će odlučiti.

Iako je državni libanski univerzitet izjavio da će se pridržavati vladine odluke, privatne škole u zemlji, posebno kršćanske i obrazovne ustanove zapadnjačkih zemalja, nisu postupile po toj odluci i započele su nastavu po ljetnom računanju vremena.

Zbog ove situacije Libanci se suočavaju s dvije različite vremenske zone.

TRT Balkan / agencije