69-godišnji napadač je priznao u pritvoru da je "imao patološku mržnju prema strancima".      Foto: Reuters

Francuz, koji je 23. decembra u Parizu ubio tri osobe, tokom saslušanja u pritvoru izjavio je kako ima "patološku mržnju prema strancima" i da je napad izveo kako bi "ubijao strance", saopćeno je iz Pariskog tužilaštva.

69-godišnji napadač je priznao u pritvoru da je "imao patološku mržnju prema strancima", objavili su francuski mediji pozivajući se na Tužilaštvo.

Jučer mu je ukinut pritvor i koji je zbog zdravstvenog stanja upućen na psihijatrijsku kliniku, opisao je sebe kao "depresivnog i suicidalnog" i naveo da "želi da ubija migrante i strance" nakon krađe koju je doživio u njegovoj kući 2016.

Napadač je također rekao da je na dan napada otišao u Saint-Denis, predgrađe Pariza, gdje uglavnom žive migranti, kako bi ubijao strance, te da je odustao od napada koji je planirao jer je tamo bilo malo ljudi i "njegova odjeća nije dopuštala ponovno punjenje pištolja".

Nakon toga je pješice otišao u 10. okrug Pariza i znao je da se tamo nalazi kulturni centar. Ponovio je kako je "ljut na sve migrante".

Ističući kako mu je jedino žao što ne može počiniti samoubistvo, francuski napadač je rekao da ako jednog dana počini samoubistvo, namjerava ubiti svoje "neprijatelje", a pod neprijateljem misli na "sve neeuropske strance".

Naoružani 69-godišnji napadač "William M." pucao je u petak u Parizu ubivši najmanje tri osobe, a ranivši još tri, javilu su istog dana lokalni mediji.

Vlasti su saopćile da je osumnjičeni u prošlosti izveo dva napada, uključujući jedan na ljude koji su boravili u šatorima u Parizu te da je nedavno pušten na slobodu.

Pokrenuta je istraga za ubistvo, pokušaj ubistva i namjerna djela oružanog nasilja, te je navedeno da će biti ispitane sumnje na rasističke motive napada.

TRT Balkan / agencije