"Vojna operacija na Rafah značila bi novi masakr nad cijelim našim narodom i potpuno raseljavanje našeg naroda", navodi se u saopćenju.     Foto: AA

Palestinska vlada saopćila je da bi izraelski kopneni napad na Rafah u Pojasu Gaze značio "potpuno raseljavanje palestinskog naroda".

Kako je objavila palestinska novinska agencija WAFA, napad na Rafah bio bi još jedan masakr nad Palestincima.

"Vojna operacija na Rafah značila bi novi masakr nad cijelim našim narodom i potpuno raseljavanje našeg naroda", navodi se u saopćenju.

Palestinska vlada poziva Sjedinjene Američke Države (SAD) i međunarodnu zajednicu da brzo intervenišu i preuzmu odgovornost kako bi spriječili takav napad.

"Odbijamo raseljavanje Palestinaca i to je naša crvena linija", navodi se.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrio je u petak plan za vojnu operaciju u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Ured za medije izraelskog premijera objavio je saopćenje nakon sjednice izraelskog ratnog kabineta povodom odbijanja ponude Hamasa i odobravanja napada na Rafah. U saopćenju je navedeno da je Netanyahu odobrio plan izraelske vojske za napad na Rafah na jugu Gaze.

"Vojska se priprema za operaciju i evakuaciju (civilnog) stanovništva", navedeno je.

Saopćeno je i da je Netanyahu odbio najnoviju ponudu Hamasa u vezi sa sporazumom o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika, navodeći da su uslovi "i dalje iracionalni".

Odobrenje za napad na Rafah stiglo je uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući Sjedinjene Američke Države i Egipat, da se ne ulazi u Rafah, gdje se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Hamas je u četvrtak saopćio da je prijedlog o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika s Izraelom proslijedio posrednicima u Kataru i Egiptu.

Netanyahu je odbacio Hamasov najnoviji prijedlog o prekidu vatre, nazvavši ga "apsurdnim".

TRT Balkan / agencije