Nakon velike materijalne štete i velikog broja mrtvih u Libiji, oluja je stigla i do palestinskih teritorija kasno u utorak.     Foto: AA

Mnoge kuće u Pojasu Gaze poplavljene su u srijedu kao rezultat obilnih kiša koje je izazvala oluja "Daniel", rekli su zvaničnici.

Nakon velike materijalne štete i velikog broja mrtvih u Libiji, oluja je stigla i do palestinskih teritorija kasno u utorak.

"Naše ekipe su se bavile desetinama zadataka kao rezultat oluje koja je u srijedu ujutro pogodila Pojas Gaze", rekao je glasnogovornik palestinske službe civilne zaštite u Gazi Mahmoud Basal.

Potvrdio je da su poplavljene mnoge kuće.

Palestinska meteorološka agencija upozorila je građane na "mogućnost obilnih kiša u nekim područjima".

Broj smrtno stradalih od posljedica oluje "Daniel" i popratnih poplava na istoku Libije premašio je 6.000, a nekoliko hiljada i dalje se vode kao nestali.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u ponedjeljak je objavila da je broj nestalih nakon poplava veći od 10.000.

Obilne kiše kao posljedica snažnog ciklona zahvatile su u nedjelju nekoliko područja na istoku Libije, među kojima su Bengazi, Al Bayda i Al-Marj, kao i Soussa i Derna.

TRT Balkan / agencije