Vatrogasci nastavljaju borbu protiv najvećeg šumskog požara u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, koji zahvata i važna stabla Joshue u pustinji Mojave.            Foto: Reuters

Vatrogasci nastavljaju borbu protiv najvećeg šumskog požara u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, koji zahvata i važna stabla Joshue u pustinji Mojave.

Požar u Yorku, koji je izbio prošlog petka, spalio je više od 82.000 hektara zemlje u Kaliforniji i Nevadi i već je uništio stabla Joshue u Nacionalnom rezervatu Mojave.

"Biće potreban cijeli život da se ta zrela Joshua stabla vrate. Ovo je prilično razorno", rekla je Laura Cunningham iz ekološke grupe "Western Watersheds Project" u intervjuu za televizijsku stanicu KVVU.

Drveće Joshua, koje ne raste nigdje drugdje u svijetu osim pustinje Mojave, posebno je osjetljivo na vatru s malo prirodne odbrane. Jedinstvene šiljaste biljke mogu živjeti više od 150 godina, ali veliki šumski požari ugrožavaju njihov opstanak.

"Kada se zbroji, imat ćemo desetine hiljada, a možda i stotine hiljada uništenih Joshua stabala", rekao je Brendan Cummings iz Centra za biološku raznolikost u intervjuu za "San Francisco Chronicle".

Zvaničnici za zaštitu okoliša rekli su da šumski požar također prijeti više od 200 rijetkih biljaka u nacionalnom rezervatu, ali su stabla Joshue u fokusu pažnje.

"Ako područje s Joshua stablima izgori, većina neće preživjeti i reprodukcija u tom području će biti veoma teška. Požari bi također mogli dovesti do gubitka nezamjenjivih resursa u parku, poput povijesnih struktura i kulturnih artefakata", navodi se u saopćenju Službe Nacionalnog parka.

TRT Balkan / agencije