Prema zvaničnim podacima izraelske vojske, poginulo je 689 vojnika, a povrijeđeno je 4.252.     Foto: Reuters

Najmanje deset hiljada izraelskih vojnika je poginulo ili povrijeđeno u sukobima koji već mjesecima traju u Pojasu Gaze.

Prema pisanju izraelskog lista "Yediot Ahronot", najmanje deset hiljada vojnika je poginulo ili povrijeđeno u sukobima u Gazi od 7. oktobra prošle godine.

Prema zvaničnim podacima izraelske vojske, poginulo je 689 vojnika, a povrijeđeno je 4.252.

U izvještaju se također navodi da svakog mjeseca oko 1.000 vojnika bude upućeno u odjel za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju pri Ministarstvu odbrane nakon ranjavanja u sukobima u Gazi.

Kako navodi list, otac jednog vojnika u brigadi Nahal, koji se nalazi na jugu Gaze, izjavio je da se "vojnici već deset mjeseci neprestano bore na neprijateljskoj teritoriji, pod nepovoljnim uslovima".

"Takva situacija se nikada nije dogodila u historiji ratova u kojima se Izrael borio, čak ni 1948. godine", dodao je otac izraelskog vojnika.

Tenzije u regionu su dodatno eskalirale nakon što je politički šef Hamasa Haniyeh ubijen u srijedu u Teheranu. Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio ni negirao svoju umiješanost.

Atentat je uslijedio dan nakon što je komandant Hezbollaha Fouad Shukr ubijen u izraelskom zračnom napadu u južnom predgrađu Bejruta.

Povećan je strah od potpunog rata između Izraela i Hezbollaha nakon razmjene prekograničnih napada između dvije strane.

Eskalacija je nastala u pozadini smrtonosnih izraelskih napada na Gazu u kojima je ubijeno više od 39.500 ljudi od oktobra prošle godine.

TRT Balkan / agencije