Vlasti su saopštile da je vatra većim dijelom ugašena, ali da je dim nastavio izlaziti kroz prozore zgrade u centru grada.     Foto: Reuters

Broj poginulih u požaru petospratnice u Johannesburgu, najvećem gradu u Južnoj Africi, povećan je na 63, potvrdili su lokalni zvaničnici.

Glasnogovornik hitne službe Robert Mulaudzi rekao je da je desetine osoba povrijeđeno u požaru koji je izbio prije zore. Dodao je da strahuju da bi se broj poginulih mogao povećati.

Kazao je da su dojavu o požaru primili oko 1.30 sati po lokalnom vremenu.

"U ovoj fazi ne znamo šta bi mogao biti uzrok požara. Budući da se radi o napuštenom objektu, možda se radi o nelegalnom priključku na struju ili grejnom uređaju", rekao je Mulaudzi.

Dodao je da su vatrogasci evakuisali nekoliko ljudi koji su bili unutar zgrade, a povrijeđenim je ukazana pomoć na mjestu događaja ili su prevezeni u bolnice.

Vlasti su saopštile da je vatra većim dijelom ugašena, ali da je dim nastavio izlaziti kroz prozore zgrade u centru grada. Na nekim prozorima visili su i nizovi čaršafa i drugog materijala.

Mulaudzi je rekao da je zgrada zapravo "neformalno naselje" u koje su se beskućnici uselili tražeći smještaj bez ikakvih formalnih ugovora o zakupu.

U zgradi je moglo biti i do 200 ljudi, rekli su svjedoci.

TRT Balkan / agencije