Sarrajeva supruga, Shuruk al-Ayle, rekla je da je njen muž izgubio život u izraelskom napadu na naselje Tel al-Hawa u Gazi.     Foto: AA

Najmanje 18 palestinskih novinara ubijeno je u Gazi od 7. oktobra, objavio je lokalni sindikat u nedjelju.

"Posljednja žrtva je palestinski novinar Rushdi Sarraj, koji je izgubio život u izraelskim napadima", saopšteno je u nedjelju iz Palestinskog novinarskog sindikata (PJS).

U razgovoru za Anadolu, Sarrajeva supruga, Shuruk al-Ayle, rekla je da je njen muž izgubio život u izraelskom napadu na naselje Tel al-Hawa u Gazi.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima u Gazi ubijena je 4.651 osoba, među kojima je 1.873 djece.

TRT Balkan / agencije