"U Gazi se ubijaju djeca", "Zaustavite genocid", "Palestina, zauvijek", neke su od poruka sa demonstrantskih transparenata.     Foto: AA

Blizu 15.000 ljudi okupilo se danas u glavnom gradu Švedske Stockholmu kako bi ispred švedskog Ministarstva vanjskih poslova demonstrirali u znak solidarnost s Palestinom.

Skup je održan u kvartu Odenplan u Stockholmu na poziv više nevladinih organizacija, a demonstranti su pozvali vlasti Izraela da zaustave ratne zločine u Pojasu Gaze.

"U Gazi se ubijaju djeca", "Zaustavite genocid", "Palestina, zauvijek", neke su od poruka sa demonstrantskih transparenata.

Okupljeni su uzvikivali i slogane poput "Sloboda Palestini", "Genocidni Izrael" i "Bojkot Izraela", a zatim su mirno marširali do švedskog Ministarstva vanjskih poslova.

Demonstranti su kritikovali podršku koju Izraelu pružaju Švedska i SAD, tvrdeći da su te zemlje saučesnice u ratnim zločinima koje je počinio Izrael.

Demonstranti su također pozvali švedskog ministra vanjskih poslova Tobiasa Billstroma da podnese ostavku zbog njegove podrške Izraelu.

TRT Balkan / agencije