Turkiye je pokrenula operaciju “Kandža-katanac“ kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku.     Foto: AA

Turske snage sigurnosti neutralizirale su troje pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG, na sjeveru Iraka, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Turkiye.

"Na sjeveru Iraka, gdje se uspješno provodi operacija 'Kandža-katanac' neutralizirano je troje terorista PKK-a", navodi se u saopćenju, te je naglašeno kako će biti nastavljena odlučna borba protiv terorizma.

Turkiye je pokrenula operaciju “Kandža-katanac“ kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije “Kandža-Tigar“ i “Kandža-Orao“ pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turkiye.

U više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije