Na godišnjicu genocida: Izrael izdao naredbe za evakuaciju stanovnika Gaze

Na godišnjicu genocida: Izrael izdao naredbe za evakuaciju stanovnika Gaze

Naredbe za evakuaciju odnose se na stanovnike Beit Hanouna, Jabalije, Beit Lahije na sjeveru Gaze.
Izraelska vojska je u više navrata izdavala naredbe Palestincima da evakuišu svoja područja usred smrtonosnog rata u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023. godine.            Foto: AA

Izraelska vojska izdala je u ponedjeljak nova naređenja za evakuaciju civila u tri grada u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Nove naredbe poklapaju se s prvom godišnjicom izraelskog genocidnog rata u palestinskoj enklavi, u kojoj je od prošle godine ubijeno skoro 42.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

U objavi na X nalogu, glasnogovornik vojske Avichay Adraee naredio je palestinskim stanovnicima u Beit Hanounu, Jabaliji i Beit Lahiji da napuste svoje domove i krenu na jug.

Rekao je da će cesta Salah al-Din, koju je Izrael odredio za siguran prolaz iz sjeverne Gaze, ostati otvorena između osam i 17 sati po lokalnom vremenu.

Adraee je također naredio stanovnicima Bani Suheile, Al-Mahatte, šeika Nasera i Ma'ana u Khan Younisu da napuste svoja područja i krenu u Al-Mawasi, koji je izraelska vojska označila kao "sigurnu zonu" u južnoj Gazi.

Izraelska vojska je u više navrata izdavala naredbe Palestincima da evakuišu svoja područja usred smrtonosnog rata u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

Prema posmatračima, karta ciljanog područja koju je postavio Adraee usklađena je s planom koji su formulisali bivši izraelski generali.

Plan, objavljen u septembru, poziva na potpunu evakuaciju sjeverne Gaze u roku od sedam dana, nakon čega slijedi opsada tog područja kako bi se tamošnji palestinski borci prisilili na predaju.

Izraelska vlada nije zvanično usvojila plan, ali izraelska javna televizija KAN je saopćila da izraelski sigurnosni kabinet razmatra tu šemu.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas u oktobru prošle godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre.

Izrael se suočava sa tužbom za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog svojih postupaka u Gazi.

TRT Balkan / agencije