Muslimanske države, uključujući Iran i Pakistan, rekle su da skrnavljenje Kur’ana predstavlja podsticanje vjerske mržnje i pozivaju na odgovornost.        Foto: AA

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava će u srijedu glasati podijeljeno o vjerskoj mržnji nakon nedavnih spaljivanja Kur'ana, a neke zapadne nacije oklijevaju s nacrtom rezolucije zbog takozvane zabrinutosti vezane za slobodu govora.

Pakistan i druge zemlje Organizacije islamske saradnje osigurale su u utorak hitnu debatu u najvišem tijelu UN-a za ljudska prava nakon što je primjerak islamske svete knjige spaljen ispred glavne džamije u Stockholmu, što je izazvalo diplomatsku reakciju širom islamskog svijeta.

"Moramo jasno da vidimo šta je to: poticanje na vjersku mržnju, diskriminaciju i pokušaje izazivanja nasilja", rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto-Zardari vijeću Ženeve u utorak putem videa.

On je rekao da su se takvi postupci dogodili pod "sankcijama vlade i uz osjećaj nekažnjivosti".

Njegove izjave su ponovili ministri Irana, Saudijske Arabije i Indonezije, nazivajući to činom "islamofobije".

"Prestanite da zloupotrebljavate slobodu izražavanja", rekao je ministar vanjskih poslova Retno Marsudi. "Tišina znači saučesništvo."

Zahtjev koji je podnio Pakistan kao odgovor na prošlomjesečni incident traži izvještaj od šefa UN-a za prava o ovoj temi i poziva države da preispitaju svoje zakone i ispune praznine koje bi mogle "ometati sprečavanje i krivično gonjenje zagovaranja vjerske mržnje ".

“Uvredljivo, neodgovorno i pogrešno“

Skrnavljenje Kur'ana izgleda kao skrojeno da rasplamsa bijes i podijeli zajednice, rekao je šef UN-a za ljudska prava Volker Turk otvarajući debatu u najvišem tijelu UN-a za ljudska prava u Ženevi.

"Govor i huškačka djela protiv muslimana; islamofobija; antisemitizam; postupci i govor koji ciljaju na kršćane - ili manjinske grupe kao što su ahmedije, bahaije ili jezidi – manifestacije su potpunog nepoštovanja. Oni su uvredljivi, neodgovorni i pogrešni", rekao je Turk.

Rekao je da se protiv govora mržnje treba boriti kroz dijalog, obrazovanje, podizanje svijesti i međuvjerski angažman.

Izražavajući zabrinutost zbog navodnih implikacija prijedloga na slobodu izražavanja, neke zapadne zemlje u 47-članom vijeću tražile su revidiranu formulaciju koja bi im svima omogućila da postignu konsenzus.

Ali s Pakistanom koji je podnio rezoluciju, zemlje Evropske unije, Sjedinjene Države i Velika Britanija - dok su osudile spaljivanje Kur'ana - umjesto toga su se pomirile s glasanjem, dok su London i Washington rekli da će glasati protiv nacrta rezolucije.

Nakon četiri sata rasprave, vijeće u Ženevi bilo je na rubu glasanja u utorak. Međutim, za dlaku je isteklo vrijeme, što znači da će se vratiti u srijedu u 8:00 sati.

TRT Balkan