Incident se dogodio nešto prije četiri sata ujutro na barikadi postavljenoj u ulici East Capitol u Washingtonu.     Foto: AP

Muškarac je u nedjelju rano ujutro uletio automobilom u barikadu u blizini američkog Kapitola, a zatim je iz zapaljenog automobila počeo pucati u zrak prije nego što je pucao u sebe, saopćila je policija.

Incident se dogodio nešto prije četiri sata ujutro na barikadi postavljenoj u ulici East Capitol u Washingtonu.

Dolazi u trenutku kada se organi za provođenje zakona širom zemlje suočavaju sa sve većim brojem prijetnji, a federalni zvaničnici upozoravaju na potencijal nasilnih napada na vladine zgrade u danima nakon što je FBI pretresao Mar-a-Lago, imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Napad podsjeća na incident kada je muškarac uletio vozilom na dvojicu policajaca Capitola na kontrolnom punktu u aprilu 2021. godine.

Vlasti su saopćile da je muškarac, čiji identitet nije saopćen, udario u barikadu, nakon čega se vozilo zapalilo.

Muškarac je tada otvorio vatru, ispalivši nekoliko hitaca u zrak dok se policija približavala.

Kapitolska policija je saopćila da je muškarac pucao u sebe kada su se policajci približili. Potvrđeno je da je preminuo.

Policija je saopćila da "ne izgleda da je muškarac ciljao bilo kojeg člana Kongresa" i da istražitelji ispituju njegovo porijeklo dok pokušavaju otkriti motiv.
Vlasti su saopćile da nema povrijeđenih.

TRT Balkan / agencije