Mousavi je izjavio da su u operaciji provedenoj u koordinaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Regionalne vlade iračkih Kurda (KRG), uhapšene tri osobe, dvije u Kirkuku i jedna u gradu Diyala.              Foto: AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka saopćilo je da su nedavne požare u Kirkuku, Erbilu i Duhoku izazvali pripadnici terorističke organizacije PKK.

Glasnogovornik iračkog MUP-a Mikdad Mousavi, u izjavi za novinare, rekao je da je nakon sveobuhvatne istrage o požarima, utvrđeno da su tri uhapšene osobe pripadnici PKK-a.

Mousavi je naveo da je nakon požara u Erbilu i Duhoku osnovana istražna komisija prema uputama iračkog premijera Muhammada Shiya al-Sudanija, Mousavi je izjavio da su u operaciji provedenoj u koordinaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Regionalne vlade iračkih Kurda (KRG), uhapšene tri osobe, dvije u Kirkuku i jedna u gradu Diyala.

Navodeći da su uhapšene osobe u svojim izjavama priznale da su planirale zapaliti požare u drugim regijama, Mousavi je rekao:

"Nakon ovih akcija, planirali su i sabotirati naftovod Kirkuk - Ceyhan na iračkom teritoriju. Također su namjeravali zapaliti požare u regijama Shorca i Sadr, koje su komercijalna središta Bagdada."

TRT Balkan / agencije