Ističući da tvrdnje Izraela da je pomoć išla palestinskim grupama otpora nisu tačne, Bezm je rekao da smiješne tvrdnje Izraela ne mogu nikoga uvjeriti.         Photo : AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi saopćilo je da "izraelska blokada koja ostavlja narod bez struje, vode i hrane u Pojasu Gaze prevazilazi čak i holokaust".

Iyad al-Bezm, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, naglasio je na konferenciji za novinare da je gorivo hitno potrebno u Pojasu Gaze za rad generatora i postrojenja za prečišćavanje vode u bolnicama, te za rad pekara, ambulanti i civilnih timova odbrane.

Bezm je naveo da Izrael nastavlja da prekida struju i vodu za piće, te blokira dostavu goriva, lijekova i pomoći u hrani u Pojas Gaz, u ratu koji čak prevazilazi holokaust.

Ističući da tvrdnje Izraela da je pomoć išla palestinskim grupama otpora nisu tačne, Bezm je rekao da smiješne tvrdnje Izraela ne mogu nikoga uvjeriti.

"Međunarodne institucije koje djeluju u Gazi su procijenile opasnu humanitarnu situaciju tamo i postigle su konsenzus o katastrofi izazvanoj zločinima okupatora", rekao je Bezm.

Naveo je da Izrael iznosi laži kako bi opravdao svoje zločine nad ljudima u Gazi.

Obraćajući se Egiptu, Bezm je pozvao na otvaranje graničnog prelaza Rafah za ulazak humanitarne pomoći.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

TRT Balkan / agencije