Apelovao je na međunarodnu zajednicu i Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) da otkriju gdje se nalazi preostalo medicinsko osoblje u Gazi koje su zatvorile izraelske snage.    Foto: AA

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze pozvalo je u subotu svjetsku zajednicu da formira međunarodni komitet koji će temeljito istražiti okolnosti oko smrti ljekara Iyada Al-Rantisija i Adnana Al-Bursha u izraelskim zatvorima.

Generalni direktor Ministarstva zdravstva Munir Al-Bursh na konferenciji za novinare u sjevernoj Gazi pozvao je "međunarodnu zajednicu da uspostavi međunarodni istražni odbor koji će ispitati okolnosti oko smrti Al-Rantisija i Al-Bursha".

Napomenuo je da je izraelska vojska ubila više od 500 članova medicinskog osoblja, uključujući ljekare, i uhapsila još oko 400 od početka rata u Gazi 7. oktobra 2023. godine.

Izraelska vojska je 10. novembra 2023. uhapsila Rantisija u Gazi.

Rantisi je umro sedam dana nakon što je uhapšen u istražnom centru povezanom sa izraelskom agencijom za unutrašnju sigurnost u Aškelonu, na jugu Izraela, objavio je u srijedu izraelski dnevnik "Haaretz".

Izraelska vojska uhapsila je Al-Bursha u decembru 2023. godine, a njegova smrt je objavljena 19. aprila.

U međuvremenu, direktor bolnice "Kamal Adwan" u sjevernoj Gazi Hossam Abu Safiya osudio je izraelske vlasti za "atentat" na dvojicu ljekara.

"Osuđujemo izraelsko ubistvo dr. Al-Rantisija, šefa odjela za ginekologiju u bolnici Kamal Adwan u Beit Lahiyji, i ubistvo dr. Al-Bursha, šefa odjela za ortopediju u bolnici Al-Shifa u Gazi", rekao je Abu Safiya na istoj konferenciji za novinare.

Abu Safiya je ustvrdio da su Al-Rantisi i Al-Bursh "mučeni u zatvorima okupacionih snaga isključivo zato što su pružali humanitarne usluge" ljudima u Gazi.

Osudio je i izraelsku vojsku zbog hapšenja, mučenja i ubijanja medicinskih timova u Gazi.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu i Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) da otkriju gdje se nalazi preostalo medicinsko osoblje u Gazi koje su zatvorile izraelske snage.

TRT Balkan / agencije