Njegovo svakodnevno izvještavanje uključivalo je videozapise brutalnosti izraelske vojske nad civilnim stanovništvom Gaze.             Foto: Instragram @motaz_azaiza

Motaz Azaiza, nagrađivani palestinski fotoreporter, stigao je u utorak u Sarajevo.

Azaiza je tokom svog djetinjstva i odrastanja svjedočio mnogobrojnim napadima i masakrima koji su se desili nad njegovim narodom i porodicom.

S 24 godine preuzeo je odgovornost da svijetu prenese užase koji se dešavaju nad civilima tokom novih izraelskih napada od 7. oktobra, u 107 dana neumornog izvještavanja.

Njegovo svakodnevno izvještavanje uključivalo je videozapise brutalnosti izraelske vojske nad civilnim stanovništvom Gaze.

Evakuisan je 23. januara iz Gaze, nakon 107 dana horora kojem je svjedočio. Njegove slike su dobile globalno priznanje, bacajući svjetlo na teškoće kroz koje prolaze Palestinci.

Početkom 2024. godine, TRT World Citizen je imenovao Azaizu za „komunikatorsku nagradu“' 2024. godine.

Njegov komentar je bio: "Želim pokloniti ovu nagradu svima koji su snimali, govorili ili pisali o onome što se u Gazi dešava, novinarima koji su izgubili svoje živote dok su bili na dužnosti radeći na tome da pokriju i zabilježe pakao koji doživljavamo zbog okupacije".

Azaiza je u utorak stigao u Sarajevo.

Tom prilikom, obratio se na društvenim mrežama milionima svojih pratitelja, rekavši da osjeća ljubav svih stanovnika BiH i da BiH stoji uz Palestinu kao niko drugi.

Azaiza je u utorak stigao u Sarajevo.       Foto: Instagram/ motaz_azaiza

Azaiza je stigao u Sarajevo prije svega kako bi učestvovao na seminaru koji ima za cilj da rasvijetli duboke i nepredvidive utjecaje islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije.

Seminar će se posebno fokusirati na historijske korijene i savremene manifestacije islamofobije, te potencijalne veze između rastuće krajnje desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Seminar organizuje Centar za napredne studije, a pored Azaize govorit će i Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Nataša Pirc-Musar, predsjednica Slovenije, David Hearst, glavni urednik medija Middle East Eye, Refik Hodžić, aktivista i stručnjak iz oblasti tranzicijske pravde, kao i Lolwah al-Khater, katarska diplomatkinja koja će ujedno i otvoriti seminar.

Seminar će se održati u srijedu, 10. jula 2024. godine, od 17 do 19 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

TRT Balkan