U saopštenju se navodi da Washington to namjerava učiniti putem vodećih IT stručnjaka i da planira da izvrši sajber napade na sistem elektronskog glasanja, koji će "onemogućiti prebrojavanje glasova značajnog dijela ruskih birača".               Foto: AA

Moskva je u ponedjeljak objavila da se Sjedinjene Američke Države (SAD) namjeravaju miješati u predstojeće predsjedničke izbore u Rusiji tako što će smanjiti izlaznost birača.

„Administracija američkog predsjednika Joea Bidena postavlja američkim nevladinim organizacijama zadatak da ostvare smanjenje izlaznosti na predstojećim ruskim predsjedničkim izborima 15. do 17. marta“, navodi se u saopštenju Vanjska obavještajne službe (SVR), objavili su ruski državni mediji.

U saopštenju se navodi da Washington to namjerava učiniti putem vodećih IT stručnjaka i da planira da izvrši sajber napade na sistem elektronskog glasanja, koji će "onemogućiti prebrojavanje glasova značajnog dijela ruskih birača".

„Ideja je jednostavna na američki način. Prema proračunima Washingtona, 'smanjenje izlaznosti' daće razlog Zapadu da dovede u pitanje izborne rezultate“, navodi se, dodajući da se čini da su američki politički stratezi "izloženi riziku pogrešne računice".

Američke vlasti nisu reagovale na ove tvrdnje.

Predsjednički izbori u Rusiji, prvi trodnevni predsjednički izbori u istoriji zemlje, održaće se od 15. do 17. marta. Aktuelni predsjednik Vladimir Putin kandidovao se za peti mandat.

TRT Balkan / agencije