"Uvjereni smo da će i naše kolege iz Rumunije ubrzati proces kako bi ovaj režim već bio na snazi do uskršnjih praznika", rekla je Ana Revenco.       Foto: AA

Moldavija i Rumunija će u aprilu pokrenuti zajedničku graničnu kontrolu na najvećem kontrolnom punktu između dvije zemlje, rekla je u srijedu moldavska ministrica unutrašnjih poslova Ana Revenco.

"Novi način rada najtprometnijeg graničnog prelaza smanjit će vrijeme čekanja. Pregovori o takvom režimu obično traju godinama, ali je moldavska vlada brzo odobrila sporazum sa Rumunijom. Uvjereni smo da će i naše kolege iz Rumunije ubrzati proces kako bi ovaj režim već bio na snazi do uskršnjih praznika", rekla je Ana Revenco u intervjuu za moldavski TV kanal RLIVE.

Ona je rekla da su moldavski i rumunski graničari i carinici već dogovorili šemu zajedničke kontrole kontrolnog punkta Albita-Leuseni i dodala da će ovog proljeća biti otvoren i punkt Leova-Bumbata, čime će se osigurati brži saobraćaj na granici.

"Pozitivna dinamika primjetna je i na novom punktu Leova-Bumbata. Sve faze dokumentacije su završene tako da možemo da nastavimo sa procesom izgradnje. Biće to novi granični punkt, što podrazumijeva i izgradnju mosta", rekla je ona.

Moldavski parlament je 1. februara odobrio potpisivanje sporazuma između Kišinjeva i Bukurešta o zajedničkoj graničnoj kontroli na kontrolnom punktu Albita-Leuseni, koji će važiti na period od šest mjeseci i imaće mogućnost produženja na osnovu zajedničke procjene rezultata rada kontrolnog punkta.

TRT Balkan / agencije