Predsjednica Moldavije Maia Sandu izjavila je u ponedjeljak da će biti poduzete neophodne mjere opreza u slučaju intervencije Rusije protiv suvereniteta i sigurnosti Moldavije.     Foto: Reuters


Ministar odbrane Moldavije Anatolie Nosatyi izjavio je utorak da bi njegova zemlja mogla proglasiti mobilizaciju ako se borbe između ruskih i ukrajinskih snaga pomjere prema njenim granicama.

"Neke ruske rakete koje su ispaljene prema Ukrajini prešle su preko moldavske teritorije", rekao je Anatolie Nosatyi u intervjuu za televiziju TVR Moldova.

Ističući da nema garancije da se to neće ponoviti, Nosatyi je pozvao zapadne partnere, uključujući NATO, da podrže očuvanje sigurnosti u Moldaviji.

Upitan hoće li mobilizacija biti proglašena u Moldaviji, Nosatyi je rekao: "Da bi se ovaj scenarij odigrao, mora doći do ozbiljnih promjena na liniji fronta u Ukrajini."

"Naprimjer, ako se borbe približe našim granicama, ako dođe do promjena u pogledu migracije u našu zemlju iz Ukrajine ili ako primijetimo mobilizaciju vojnih jedinica u ratnoj zoni, onda bi se to moglo dogoditi", dodao je.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu izjavila je u ponedjeljak da će biti poduzete neophodne mjere opreza u slučaju intervencije Rusije protiv suvereniteta i sigurnosti Moldavije.

TRT Balkan / agencije