MF je saopćio da je Njemačka na putu oporavka 2024. i rasta od 0,9 posto, što je sumornija prognoza od očekivanih 1,3 posto.    Foto: Reuters

Ekonomski prognozeri kažu da će Njemačka pretrpjeti lošiji pad ekonomske proizvodnje nego što se očekivalo. Predviđa se oporavak, ali će i on vjerovatno biti slabiji od prethodno procijenjenog.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je saopćio da će Njemačka patiti od dublje recesije nego što se ranije predviđalo.

Očekuje se da će najveća evropska ekonomija biti jedina od zemalja Grupe sedam (G7) koja neće ostvariti rast 2023, navodi Deutsche Welle.

MMF je objavio da se očekuje da će njemačka ekonomija, potresena visokom inflacijom i padom proizvodnje, ove godine pasti za 0,5 posto, za razliku od predviđenog smanjenja od 0,3 posto u julu.

U svom revidiranom mišljenju, MMF je naveo da se Njemačka suočava s brojnim preprekama, uključujući "slabost u sektorima osjetljivim na kamatne stope i sporiju potražnju trgovinskih partnera".

MMF je saopćio da je Njemačka na putu oporavka 2024. i rasta od 0,9 posto, što je sumornija prognoza od očekivanih 1,3 posto.

Italija, druga članica G7, koja se također bori s inflacijom koja je uporno iznad prosjeka eurozone, smanjila je predviđanja rasta za 0,4 postotnih bodova na 0,7 posto.

Međutim, ima i dobrih vijesti ali za drugu po veličini ekonomiju skupine od 20 zemalja, Francusku. Tamošnje "sustizanje industrijske proizvodnje i vanjske potražnje" navelo je MMF da predvidi rast od jedan posto za 2023., što je više u odnosu na prethodnu procjenu od 0,8 posto.

Glavni ekonomist MMF-a, Pierre-Olivier Gourinchas, rekao je da dvije "vrlo moćne sile" uzimaju svoj danak.

Njemački snažan proizvodni sektor vrlo je energetski intenzivan i prethodno je uvelike ovisio o opskrbi energijom iz Rusije koja je sada prekinuta.

Zaoštravanje monetarne politike i porast inflacije također su doveli do relativnog slabljenja ulaganja.

Njemačka se također suočava s dugoročnim strukturnim problemima kao što su starenje društva i manjak kvalificiranih radnika.

FENA