MMF kaže da se očekuje pad njemačke ekonomije za 0,3 posto u 2023.      Foto: AFP

Njemačka i Italija će sljedeće godine pasti u recesiju, postajući prve napredne ekonomije koje su se smanjile nakon rusko-ukrajinskog sukoba.

Očekuje se da će se njemačka privreda smanjiti za 0,3 posto u 2023. godini, naveo je MMF u utorak u ažuriranju svojih Svjetskih ekonomskih prognoza iz jula, koji predviđa rast 0,8 posto za zemlju.

Italija, čije industrije također zavise od uvoza gasa, smanjit će bruto domaći proizvod za 0,2 odsto, što je također oštro smanjenje u odnosu na julski rast od 0,9 odsto.

Dok će eurozona izbjeći recesiju, proizvodnja u zoni jedinstvene valute od 19 zemalja će se naglo usporiti, što će ostvariti rast 0,5 posto – gore nego što je MMF ranije prognozirao.

Sukob na istočnom krilu Evrope doveo je do porasta inflacije kako su cijene energenata skočile, što je prisililo Evropsku centralnu banku da poveća kamatne stope kako bi ohladila ekonomiju, uz rizik da izazove kontrakciju.

"Slab rast u Evropi u 2023. odražava efekte prelivanja iz rata u Ukrajini, s posebno oštrim revizijama naniže za ekonomije koje su najizloženije smanjenju isporuke ruskog gasa", rekao je MMF.

U izvještaju se također navode "stroži finansijski uslovi, s tim što je Evropska centralna banka okončala kupovinu neto imovine i brzo podigla referentne stope za 50 baznih poena u julu 2022. i 75 baznih poena u septembru 2022."

Prognoza globalnog rasta smanjena

“Očekuje se daljnje usporavanje globalnog rasta sljedeće godine”, također je u utorak izjavio MMF, snizivši svoje prognoze.

"Ovogodišnji šokovi će ponovo otvoriti ekonomske rane koje su samo djelimično zacijeljene nakon pandemije", rekao je ekonomski savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda Pierre-Olivier Gourinchas u postu koji prati najnoviji Svjetski ekonomski izgled fonda.

Više od trećine globalne ekonomije ide ka padu ove ili sljedeće godine, a tri najveće ekonomije - Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Kina - nastavit će usporavati, upozorio je.

"Najgore tek dolazi, a za mnoge ljude 2023. će se biti godina recesije", rekao je Gourinchas.

U svom izvještaju MMF je smanjio prognozu globalnog BDP-a za 2023. na 2,7 posto, 0,2 boda niže u odnosu na julska očekivanja.

Njegova prognoza svjetskog rasta za ovu godinu ostaje nepromijenjena na 3,2 posto.

Globalni profil rasta je "najslabiji" od 2001. godine, osim tokom globalne finansijske krize i najgore pandemije, saopštio je MMF.

Ovo odražava usporavanje najvećih ekonomija, uključujući smanjenje američkog BDP-a u prvoj polovini 2022. i blokade zbog virusa u Kini, pored krize na tržištu nekretnina.

TRT Balkan