Khan je istakao potrebu za hitnim i značajnim pristupom humanitarnoj pomoći u Gazi.           Foto: AA

Namjerno ometanje isporuke pomoći civilima u Pojasu Gaze "može predstavljati ratni zločin", rekao je u četvrtak glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Khan.

"Želim da ponovim najjasnije moguće da namjerno ometanje isporuke humanitarne pomoći civilima može predstavljati ratni zločin prema Rimskom statutu MKS-a", rekao je Khan na platformi X.

Khan je istakao potrebu za hitnim i značajnim pristupom humanitarnoj pomoći u Gazi, citirajući u srijedu pismo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa koji se pozvao na član 99. Povelje UN-a.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u srijedu Savjet bezbjednosti da rat u Pojasu Gaze "može pogoršati postojeće prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti".

Pozivajući se na član 99. Povelje UN-a po prvi put otkako je postao najviši zvaničnik organizacije 2017. godine, Guterres je u pismu Savjetu naveo da su "više od osam sedmica neprijateljstava u Gazi i Izraelu izazvali užasnu ljudsku patnju, fizičko uništenje i kolektivne traume širom Izraela i okupirane palestinske teritorije".

Dodao je da trenutni uslovi onemogućavaju izvođenje smislenih humanitarnih operacija.

"Suočeni smo s ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu s potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince u cjelini i za mir i sigurnost u regionu. Takav ishod se mora izbjeći po svaku cijenu", dodao je Guterres.

Za 2,3 miliona stanovnika Gaze ponestaje hrane, vode, lijekova i goriva, a konvoji pomoći koji uspiju ući u Gazu dostavljaju samo djelić onoga što je potrebno.

TRT Balkan / agencije