Kyriakos Mitsotakis je položio zakletvu kojom je počeo drugi mandat na poziciji grčkog premijera.     Foto: Reuters

Kyriakos Mitsotakis je položio zakletvu kojom je počeo drugi mandat na poziciji grčkog premijera, nakon ubjedljive pobjede njegove konzervativne stranke Nova demokratija na izborima u nedjelju.

Mitsotakis, koji je od predsjednice Katerine Sakellaropoulou dobio mandat da formira vladu, položio je zakletvu u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Atini pred predsjednicom i u prisustvu visokih pravoslavnih sveštenika u zemlji i članova njegove porodice.

Na izborima održanim u nedjelju na kojima je formiran najdesničarskiji parlament u zemlji od 1974. godine, konzervativna Nova demokratija osvojila je 40,55 posto glasova i time osigurala 158 od 300 mjesta u parlamentu.

Iako je ljevičarska SYRIZA predvođena Aleksisom Ciprasom očuvala svoju poziciju glavne opozicione stranke postavši druga sa 17,84 posto glasova i 48 poslaničkih mjesta, rezultati ukazuju na veliki poraz stranke, što su potvrdili i njeni lideri.

Socijaldemokratska partija PASOK zauzela je treće mjesto sa 11,85 posto glasova, što joj je omogućilo da obezbijedi 32 mjesta u parlamentu.

Komunistička partija Grčke (KKE), koja je snažno prisutna u nekim velikim sindikatima i radničkim četvrtima u Atini i lučkom gradu Pireju, kao i na nekim egejskim ostrvima kao što je Ikarija, dobila je 7,69 posto glasova što je 20 mjesta u parlamentu.

Partija Spartans, koju je otvoreno podržao Ilias Kasidiaris iz zabranjene neonacističke Zlatne zore, osvojila je preko 4,68 posto glasova i prvi put ušla u parlament sa 12 mjesta.

Također, krajnje desničarska, populistička partija Grčko rješenje i krajnje desničarska, religiozna stranka Niki (Pobjeda) bile su druge koje su prešle izborni cenzus od tri posto i ušle u parlament, sa 4,45 posto odnosno 3,70 posto glasova. Oni su osigurali 12, odnosno deset poslaničkih mjesta.

U međuvremenu, stranka Jedrenje za slobodu koju je osnovala bivša predsjednica parlamenta Zoe Constantopoulou osigurala je osam mjesta u parlamentu sa 3,17 posto glasova, dok je MeRA25 predvođen Ciprasovim bivšim ministrom finansija Yanisom Varoufakisom ostao izvan parlamenta sa 2,46 posto glasova.

Stopa izlaznosti na nedjeljnim izborima iznosila je samo 52,82 posto, u odnosu na 61,1 posto na izborima 21. maja.

TRT Balkan / agencije