IAEA se nada uspostavi stalne misije u Ukrajini koja će nadgledati najveću nuklearnu elektranu u Evropi.     Foto: Reuters

Tim međunarodnih nuklearnih inspektora krenuo je u srijedu prema nuklearnoj elektrani Zaporožje u jeku borbi na jugu Ukrajine i međunarodne zabrinutosti zbog potencijalne nesreće ili curenja radioaktivnih čestica.

Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je da se nada uspostavi stalne misije u Ukrajini koja će nadgledati najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

“Ove operacije su veoma složene. Idemo u ratnu zonu. Idemo na okupiranu teritoriju, a to zahtijeva eksplicitne garancije ne samo od Rusa, već i od Ukrajine”, rekao je Grossi u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu uoči odlaska posmatračke misije.

Grossi se dan ranije sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji ga je pozvao da "učini sve što je moguće" da spriječi moguću nuklearnu katastrofu.

Prošlog četvrtka je elektrana u Zaporožju privremeno bila isključena iz ukrajinske električne mreže nakon što je posljednji preostali dalekovod zapaljen u granatiranju.

Ruske snage zauzele su elektranu od kritične važnosti ubrzo nakon što je 24. februara počeo rat u Ukrajini.

Od tada je međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i Sjedinjene Američke Države, više puta upozoravala Moskvu da ne koristi elektranu kao štit u napadima svojih snaga na Ukrajinu i da prestane s kršenjem pravila o atomskoj sigurnosti.

Rusija je jučer poručila da smatra neophodnom posjetu predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

Postrojenje u Zaporožju je najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja proizvodi oko 20 posto električne energije u Ukrajini.

TRT Balkan / agencije