Hiljade kršćana iz cijelog Zaljeva napunilo je u subotu bahreinski sportski stadion za veliku misu pape Franje.     Foto: AA

Hiljade kršćana iz cijelog Zaljeva napunilo je u subotu bahreinski sportski stadion za veliku misu pape Franje.

Liturgija na engleskom jeziku bila je jasno usmjerena na radnike migrante iz Južne Azije koji čine većinu katolika u Zaljevu, s molitvama na malajskom, tagaloškom i tamilskom, a svećenik je nudio engleski prijevod papine propovijedi na španskom jeziku.

Hodočasnici koji su nosili identične bijele kape da ih zaklone od jutarnjeg sunca mahali su žuto-bijelim zastavama Svete Stolice dok je Franjo kružio oko Nacionalnog stadiona Bahreina u svom papamobilu prije mise.

Prema Vatikanu, lokalni organizatori procjenjuju da je bogosluženju prisustvovalo oko 30.000 ljudi. Organizatori su rekli da su propusnice za događaj otkupljene u roku od dva dana nakon što su postale dostupne, a hodočasnici su dolazili iz Saudijske Arabije, Kuvajta i drugih zemalja Zaljeva.

"Ovo je zapravo velika čast", rekao je Bijoy Joseph, Indijac koji živi u Saudijskoj Arabiji.

Papa Franjo je u prvoj papinoj posjeti ostrvskom kraljevstvu veličine New Yorka koje se nalazi uz obalu Saudijske Arabije. Primarni cilj bio je učešće na međuvjerskoj konferenciji koju sponzorira vlada za promoviranje katoličko-muslimanskog dijaloga.

Nakon mise, papa Franjo se sastao s mladima u školi Sacred Heart, koja djeluje od 1940-ih i koja je povezana s istoimenom crkvom koja je bila prva katolička crkva izgrađena u Zaljevu. Franjo završava svoju posjetu nedjeljnim susretom sa svećenicima i časnim sestrama u crkvi.

Vrhovni poglavar Katoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, koji boravi u posjeti Bahreinu, pozvao je sinoć na prekid rata u Ukrajini i početak ozbiljnih pregovora između strana.

TRT Balkan / agencije