Na Kosovu, osim što je sjednica Vlade počela minutom šutnje, danas je u ovoj zemlji i Dan žalosti zbog nastradalih u Turkiye i Siriji.     Foto: AA

Zastave Republike Turkiye spuštene su na pola koplja, u pogođenim dijelovima zemlje proglašeno je tromjesečno vanredno stanje, spasioci dolaze iz svih dijelova svijeta, broj nastradalih povećava se iz minute u minutu, a slike njihove patnje okupiraju pažnju posmatrača.

Zemljotres koji je pogodio Turkiye, jačine 7,7 stepeni po Richteru, danima je glavna svjetska vijest. Ljudi širom svijeta solidarni su s nastradalima.

Zbog toga mnoge institucije svijeta, ali i Balkana, sjednice započinju minutom šutnje za nastradale.

S tim u vezi, sjednica Hrvatskog sabora, na prijedlog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, započela je minutom šutnje.

„Teško je promatrati slike i scene koje nam dolaze posljednja dva dana. To su slike ogromne ljudske patnje i materijalnih razaranja. Želio bih u ime svih zastupnica i zastupnika uputiti sućut obiteljima koji su stradali“, rekao je, između ostalog, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i pozvao na minutu šutnje.

Slično je bilo i na sjednici Vlade Kosova. Osim što je sjednica započela minutom šutnje, na Kosovu je danas i Dan žalosti zbog nastradalih u Turkiye i Siriji.

I zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, sjednicu su počeli minutom šutnje, te je izraženo duboko saosjećanje s narodima ovih dviju zemalja.

Među brojnima, i Nacionalna skupština Francuske održala je minutu šutnje za žrtve smrtonosnih zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Predsjednica Nacionalne skupštine Yael Braun-Pivet opisala je zemljotres kao "užasnu tragediju", te dodala:

"Francuska se sa svojim partnerima mobilizirala kako bi pružila hitnu pomoć pogođenom stanovništvu. Francuski spasilački timovi poslani su na to područje kako bi učestvovali u operacijama spašavanja i pomoći."

Minutom šutnje počela je i sjednica Generalne skuštine Ujedinjenih nacija. Predsjednik Generalne skupštine UN-a Csaba Korosi izrazio je saučešće vladama i narodima Turkiye i Sirije zbog tragičnog gubitka života i štete.

Pozvao je države članice da ustanu i ispoštuju trenutak šutnje prije početka zasjedanja Generalne skupštine.

Ranije je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao da je "duboko ožalošćen" kada je čuo za veliki gubitak života u Turkiye i Siriji.

Sportski svijet solidaran sa žrtvama

Osim što su brojni svjetski sportisti pojedinačno izrazili duboko saosjećanje sa žrtvama zemljotresa, to su učinile i sportske organizacije.

„Misli UEFA-e i evropske fudbalske zajednice su s narodom Turkiye i Sirije i svima onima koji su pogođeni razornim zemljotresom", objavila je UEFA.

Najjače evropsko košarkaško takmičenje, Euroliga, najavilo je da će na njihovim ovosedmičnim utakmicama minutom šutnje biti odana počast žrtvama zemljotresa u Turkiye.

Isto je uradio i Hrvatski nogometni savez, čiji su predstavnici istakli da će sve takmičarske utakmice pod njegovom ingerencijom ovog vikenda početi minutom šutnje u spomen na žrtve razornih potresa u Turkiye i Siriji.

Podsjetimo, zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene zemljotresom.

Nakon toga, novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13:24 sati pogodio je distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

TRT Balkan