Ministri vanjskih poslova EU okupili se u Kijevu

Ministri vanjskih poslova EU okupili se u Kijevu

Susret ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga.
Susret ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga. Jedna od tema sastanka biće Borrellov prijedlog o dugoročnijoj finansijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci.             Foto: Reuters

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) okupili su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Kijevu kako bi ponovo pružili potporu Ukrajini.

"Danas sam sazvao ministre vanjskih poslova u Kijevu, na prvi ikad sastanak svih 27 država članica izvan EU-a. Budućnost Ukrajine je unutar EU-a", rekao je prije početka sastanka visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba zahvalio je što se takav sastanak prvi put održava "izvan granica EU-a", ali unutar "njenih budućih granica".

Među diplomatama koji su stigli na neformalni sastanak u ukrajinsku prijestolnicu je i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

"Zaista mi je drago što sam ponovo u Ukrajini. Ovo je prvi put da imamo sastanak 27 ministara vanjskih poslova EU u Kijevu. To šalje poruku koliko smo jedinstveni u podršci Ukrajini. Danas ćemo razgovarati o tome kako možemo ojačati naše sigurnosne obaveze prema Ukrajini u skladu sa potrebama te zemlje. Hrvatska pozdravlja i podržava sve ove napore. Dobro razumijemo kroz šta Ukrajina prolazi, jer smo imali slično iskustvo agresije 1990-ih godina. Zato možemo i pružamo pomoć u svim oblastima, od deminiranja, oporavka do istrage ratnih zločina", rekao je Grlić Radman.

Susret ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga. Jedna od tema sastanka biće Borrellov prijedlog o dugoročnijoj finansijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci.

Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU u junu prošle godine, nekoliko mjeseci nakon početka ruske invazije.

TRT Balkan / agencije