Ministri vanjskih poslova razgovarali su o načinima ublažavanja palestinskih patnji u jeku izraelskih zračnih napada na Gazu.     Foto: AA

Ministri vanjskih poslova Egipta i Irana razgovarali su u ponedjeljak o sukobu u Gazi u jeku izraelskih zračnih napada na palestinsku teritoriju.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry upozorio je tokom telefonskog poziva koji je primio od svog iranskog kolege Hosseina Amir-Abdollahiana da bi širenje sukoba ugrozilo stabilnost u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Egipta.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su o načinima ublažavanja palestinskih patnji u jeku izraelskih zračnih napada na Gazu.

Naglasili su važnost koordinacije napora na regionalnom i međunarodnom nivou "kako bi se osigurao siguran i održiv pristup humanitarnoj i humanitarnoj pomoći u Gazi", navodi se.

Iranski ministar je, navodi se, zahvalio Egiptu "na njegovoj ulozi u pružanju humanitarne pomoći" Gazi preko prelaza Rafah.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Najmanje 5.087 Palestinaca je ubijen u izraelskim napadima na Gazu, dok je više od 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu od 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije