Pomoć za građane Turkiye i Sirije u Kilisu je dočekao predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac.     Foto: AA

U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet", u Logistički centar turske humanitarne organizacije IHH u Kilisu, nadomak granice sa Sirijom, stigli su novi šleperi sa humanitarnom pomoći za preživjele žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Dva šlepera sa hranom i sredstvima za higijenu obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo, a ta humanitarna roba proslijeđena je "Merhametu" posredstvom Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Pomoć za građane Turkiye i Sirije u Kilisu je dočekao predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac, koji je sa generalnim sekretarom Sidikom Aždahićem boravio na tom području stradalom u nedavnom razornom zemljotresu.

Prema njegovim riječima, pristigla pomoć podijeljena je stradalom stanovništvu i u Turkiye i u Siriji.

"Dopremili smo ovoga puta i šleper pomoći koju smo obezbijedili u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH, a riječ je takođe o hrani i higijenskim, sredstvima, kombiju nove dječije obuće, kao i pelenama za bebe. Ono što me posebno dojmilo jesu dječiji paketići koju su djeci Sirije prikupila djeca, učenici medrese 'Osman ef. Redžović' iz Visokog", kazao je Vrbanjac.

"Bilo nam je zadovoljstvo podijelili radost iftara sa jetimima", kazao je Vrbanjac.   Foto: AA

Naveo je kako "Merhamet" i Rijaset Islamske zajednice u BiH od prvih dana nakon katastrofalnog zemljotresa sufinansiraju obroke za preživjele žrtve zemljotresa koji se pripremaju u kuhinjama logističkih centara "Merhametove" partnerske organizacije IHH u Kilisu i Azazu.

"Od početka ramazana, 'Merhamet' i Rijaset islamske zajednice u BiH svakodnevno finansiraju i pripremu iftara za stanovništvo u razorenim područjima Turkiye i Sirije. Prisustvovali smo iftaru u Siriji. Bilo nam je zadovoljstvo podijelili radost iftara sa jetimima", kazao je Vrbanjac.

Kazao je i da će "Merhamet" i Rijaset Islamske zajednice u BiH nastaviti sa kontinuiranim prikupljanjem pomoći za unesrećeni narod Turkiye i Sirije.

Tokom boravka u Siriji, "Merhametov" tim je obišao lokacije u gradovima Džinderesi (Jinderesi) i Soran, gdje će Rijaset Islamske zajednice u BiH i "Merhamet" graditi škole, džamije i stambene objekte.

"'Merhamet' i Islamska zajednica BiH su zajedno u ovom humanitarnom poduhvatu i radujemo se što smo dio ovog velikog napora da se pomogne ljudima koji su doživjeli teške trenutke. U ovim trenucima krize, važno je da se svi ujedinimo i pružimo pomoć koja je neophodna kako bi se prevazišle teškoće i vratilo se normalno stanje", poručio je iz Sirije Kenan Vrbanjac.

TRT Balkan / agencije