Međunarodni krivični sud izdao je naloge za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i sadašnjeg načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.          Foto: AA

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i sadašnjeg načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

ICC je u saopštenju objavljenom na web stranici naveo da je odluka donesena nakon istrage o navodnim međunarodnim zločinima počinjenim u Ukrajini između najmanje 10. oktobra 2022. i najmanje 9. marta 2023. godine.

Šojgu i Gerasimov su optuženi da su naredili napade na civilnu infrastrukturu koji su za posljedicu imali prekomjernu slučajnu štetu, kao i da su počinili zločine protiv čovječnosti i nehumana djela, navodi se u saopštenju.

“Dva naloga za hapšenje izdata su nakon zahtjeva Tužilaštva. Pretpretresno vijeće II smatralo je da postoje razumni razlozi za vjerovanje da dvojica osumnjičenih snose odgovornost za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023.“, navodi se u saoppštenju.

Sadržaj naloga je povjerljiv radi zaštite svjedoka i istrage.

“Međutim, imajući u vidu da se čini da je ponašanje slično onome što se navodi u nalozima za hapšenje, a koje predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, u toku, Vijeće je smatralo da javna svijest o nalozima može doprinijeti sprečavanju daljeg činjenja zločina“, dodaje se.

U međuvremenu, služba za medije Savjeta bezbjednosti Rusije saopštila je da je odluka ICC-a "ništavna".

“Odluka Pretpretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda protiv sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Sergeja Šojgua je ništavna. Ovo je prazna priča jer se nadležnost ICC-a ne odnosi na Rusiju, i donesena je u sklopu hibridnog rata Zapada protiv naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Rusija je potpisala Rimski statut, koji je sačinjen uz njeno učešće, 13. septembra 2000. godine, ali ga nije ratifikovala. Predsjednik Vladimir Putin je 16. novembra 2016. godine potpisao naredbu u kojoj se navodi da Rusija neće postati članica ICC-a.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, "ICC nije opravdao očekivanja i nije uspio postati istinski nezavisno tijelo međunarodne pravde".

TRT Balkan / agencije