Deseci izraelskih doseljenika napali su u nedjelju grad Huwara na Zapadnoj obali u blizini Nablusa i vandalizirali nekoliko palestinskih kuća i vozila.         Foto: AA

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, optužio je međunarodne aktere da koriste svoj utjecaj kako bi zaštitili Izrael od odgovornosti.

Deseci izraelskih doseljenika napali su u nedjelju okupirani grad Huwara na Zapadnoj obali u blizini Nablusa i vandalizirali nekoliko palestinskih kuća i vozila. U napadu je ubijen Palestinac.

Nasilje je uslijedilo nakon smrti dvojice izraelskih doseljenika u tom gradu. Izraelske vlasti nisu najavile hapšenje ili mjere protiv počinilaca napada na palestinski grad.

"Mnogi međunarodni akteri koriste svoj politički uticaj kako bi zaštitili Izrael od odgovornosti", rekao je al-Maliki u ponedjeljak u govoru na 52. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u Genevi.

'Nemilosrdno izraelsko nasilje'

On je ponovio svoj poziv za "međunarodnu zaštitu nezaštićenog palestinskog naroda od nemilosrdnog nasilja, terorizma i huškanja koje sponzorira Izrael".

Visoki diplomata je rekao da su izraelske snage ubile više Palestinaca na Zapadnoj obali 2022. godine nego u jednoj godini u proteklih 16 godina.

Palestinski ministar je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira kako bi se "suprostavila Izraelu zbog zločina".

Nasilje je eskaliralo širom okupiranih teritorija posljednjih sedmica usred ponovljenih izraelskih vojnih napada na palestinske gradove.

Prema palestinskim podacima, najmanje 62 Palestinca su poginula od izraelskih napada od početka godine.

U napadima Palestinaca u istom periodu ubijeno je i dvanaest Izraelaca.

TRT Balkan / agencije