Izraelski vojni i sigurnosni kabineti odobrili su isporuku brašna iz luke Ashdod preko prelaza Kerem Shalom, navodi se na web stranici pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike.           Foto: AA

Izraelski ultranacionalistički ministar finansija Bezalel Smotrich sprečava isporuku brašna u Pojas Gaze, govoreći da su zalihe koje finansiraju Sjedinjene Američke Države (SAD) namijenjene agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

„Pošiljka je nedeljama blokirana u luci Ashdod u južnom Izraelu, pošto je Smotrich naredio carinskim vlastima da "ne puštaju pošiljku sve dok je primalac UNRWA", objavio je američki sajt Axios u utorak.

Najviši nivoi administracije američkog predsjednika Joe Bidena podigli su mogućnost isporuke brašna prije više od mjesec dana, navodi se, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.

"Američki zvaničnici rekli su da je ovo kršenje obaveze koju je Benjamin Netanyahu lično dao predsjedniku Bidenu prije nekoliko sedmica i još jedan razlog zašto je američki lider frustriran izraelskim premijerom", objavili su mediji.

Izraelski vojni i sigurnosni kabineti odobrili su isporuku brašna iz luke Ashdod preko prelaza Kerem Shalom, navodi se na web stranici pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike.

Dodali su da je Smotrich naredio izraelskoj carinskoj službi "da ne pušta pošiljku sve dok je UNRWA primalac".

Smotrich i SAD nisu izdali nikakvo zvanično saopštenje o ovom pitanju.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Kanadu, obustavilo je finansiranje UNRWA nakon izraelskih optužbi da su članovi UNRWA učestvovali u planiranju prekograničnog napada Hamasa.

Agencija UN-a je saopštila da istražuje ove navode.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.473 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije