Yossi Shelley, član Netanyahuovog najužeg kruga, navodno je tokom sastanka izjavio da je za napad potrebno okriviti komandu vojske, a ne na Netanyahua.          Foto: AA

Tim izraelskog premijera Benjamina Netanyahua smatra da bi vojska trebala biti odgovorna za ono što se dogodilo 7. oktobra, javlja izraelski Kanal 12.

Yossi Shelley, član Netanyahuovog najužeg kruga, navodno je tokom sastanka izjavio da je za napad potrebno okriviti komandu vojske, a ne na Netanyahua.

On je istakao da bi za to trebalo da odgovaraju načelnik štaba, rukovodioci bezbjednosne organizacije i slični subjekti.

Kako navodi kanal, još nekoliko članova Netanyahuovog tima dijeli ovo stanovište i oni bi mogli nastaviti da drže vojsku odgovornom čak i nakon okončanja sukoba u Gazi.

Međutim, Shelleyjev ured je negirao ove izvještaje i naglasio da je njihova primarna briga vođenje zemlje do pobjede, a ne traženje žrtvenog jarca.

Shelley se ranije suočio s kritikama zbog komentara da je festival doprinio haosu tokom napada 7. oktobra.

On je također uporedio vrijeme za identifikaciju nestalih osoba i izraelskih zatvorenika u Gazi sa "čekanjem u redu supermarketa, gdje stvari ne idu glatko bez obzira na to koliko blagajnika ima".

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U sukobu je ubijeno skoro 8.500 ljudi, uključujući najmanje 7.028 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije